måndag 3 mars 2008

Fria dagis åt alla...

Ska jag berätta vad jag menar med könsrollsmedvetna dagis? Jo, att personalen blir medveten om hur de bemöter killar och tjejer. Det kanske inte är toppen att varje dag året om bemöta små tjejer med "åh, vilka fina flätor" eller "ska du hjälpa mig duka" medan man utgår ifrån att pojkarna vill slåss eller inte förstår känslor. (Jodå sådana dagisfröknar har jag stött på, tro mig!) Eller: OM man delar upp ungarna i kill/tjejgrupper förklara varför. Inte bara göra det. Eller att man inte hjälper killarna först för att de skriker högst. En gång hade min dotter en dagsifröken som på allvar menade att min dotter fick hjälpa till mycket vid maten eftersom hon var så DUKTIG på det. Då sa jag att mitt intresse är inte att hon ska bli ännu bättre på just det.

Men jag tror ju inte att dagis ska fixa "biffen". Det hänger rätt mycket på att man som förälder vidgar rollerna. Min dotter ser ju pappa borra. Jag borrar inte. Men det är jag som kör bilen. Och jag kan dribbla med min kille i fotboll (även om han utnyttjar sin styrka till att fälla mig, vilket är kvinnomisshandel men men).

Jag tror inte på att slå ner på "tjejkultur", att hindra sin dotter att leka prinsessor och ha rosa. Det är bara puckat och inskränkt och det samma som att säga att killar är bättre. Men jag tror på att uppmuntra fler sidor. Min son ska våga ha prinsesskronan på sig på dagis och min tjej ska kunna spela fotboll. Nu låter detta så fint och rajraj... det är det inte, men tanken räknas. Den gör faktiskt det!

Jag tror att jag har en stark "fight the system"-dag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du är min favorit, vet du det? Puss o kram!

Anonym sa...

Det låter skitbra. Och kanske ännu bättre om mamma och pappa är medvetna i hemmet. Annars tror jag, tyvärr, inte att det spelar för roll att man har ett medvetet dagis.

Nu måste jag ta tag i dagisbiten. Vi har inte ens ställt oss i kö ännu. Och vi har två ettåringar som ska få plats(...)

bebisdelfinen sa...

du har så himla rätt. kram. /susanna

Belinda sa...

2 ettåringar?! Vilken jävla tapper morsa haha. Har du tvillingar?!

Anonym sa...

Haha "tapper morsa" - ja vad fan, det är precis vad jag är; t a p p e r !!

Anonym sa...

Det finns hopp jag lovar! jag jobbar på en förskola (dagis) där vi jobbar medvetet för att motverka de stereotypa könsrollerna. Om vi delar upp flickor och pojkar för sig, så är det för att tex: låta pojkarna öva sig att uttrycka känslor, ge massage, öva samarbete etc, dvs sådant som ofta inte uppmuntras hos pojkar som grupp. I gruppen med flickor övar vi du-tilltal eftersom man ofta säger tex "nu går vi och tvättar händerna" istället för att tilltala tjejer med du -de behöver öva på självständighet, de får öva sig att säga ifrån, uttrycka sin åsikt, våga pröva saker etc.
Sedan ser vi såklart till att alla, flickor som pojkar får tillgång till alla dessa övningar och till allt material och alla leksaker. Jämställdhet handlar ju precis som du sa inte om att ta bort, utan att lägga till, att bredda och visa många möjligheter. Vi har även böcker med olika familjekonstallationer i, där en del barn endast lever med en pappa, eller två mammor etc. det vill säga vi vill visa på ett brett spektra av möjligheter och vi vill visa att det är okej att vara den man är.
Vi möter inte barn utifrån vad de har på sig, och om de gärna vill visa och berätta om det de har på sig, så betonar vi inte "wow vilken tuff tröja du har" till killar och "vilken söt tröja du har" till tjejen, det känns oviktigt att bemöta dem utifrån vad de har på sig.
Det viktiga är ju gamla floskeln att utgå från varje
individ. och jobba med det som det barnet behöver.tex har vi många värderingsövningar där barnen får lära sig prata om vad de tycker och tänker och våga tala inför grupp.
En sista grej jag vill ta upp, som faktiskt ofta är genomgående på förskolor och skolor är att flickor agerar hjälpfröknar och "servar" pojkarna och det blir ju fel, så vi jobbar med att alla ska göra saker själva såsom ta på sig kläder, plocka fram och plocka bort etc oavsett kön. Vi vill ju att de ska bli själständiga lyckliga individer oavsett kön.
(Belinda, Om du tyckte det lät intressant och vill veta mer kan du maila mig på pennysen@gmail.com)
Det går alltså som tur är framåt även i förskolan även om det har tid där också. Det står i läroplanen att vi ska jobba med jämställdhet så det är ingen som kan försöka komma undan, så om du inte tycker de jobbar utifrån ett genus-perspektiv, säg det till dem på förskolan!