måndag 10 mars 2008

Har du sagt att du älskar en mediatjej idag?

Jag är en jävligt trött feminist. De senaste åren har jag fött två barn och skrivit två romaner typ samtidigt. Jag var feministutbränd då. Orkade inte ta in eller tänka. Tyckte alla tjafsade bara om vem som är en "äkta" feminist och inte. Så jag slutade läsa nya roliga böcker som kom. Men. Nu i helgen, eftersom Ebba och Dilsa kommer till Studio Belinda i kväll (22.05) för att just snacka om hur kvinnokampen mår så började jag läsa. Bland annat läste jag Könskrig som kom i höstas. En antologi som lite orättvist jämförts med Fittstim tycker jag. Man ska inte jämföra. Texterna svajar hit och dit som i alla antologier, men vissa texter var verkligen skitbra. Så i morse, på väg till jobbet, sms:ade jag en av redaktörena Elin Alvemark och skrev det. För jag tycker att vi i den kreativa mediabranschen är så ogina mot varandra. Det är så mycket skvaller när man är frånvarande och folk håller sig till sina små klickar och dissar alla utanför. I synnerhet mediabrudar dissar gärna andra mediabrudar. Har ni tänkt på det? Kvinnor/skribenter skriver mest om andra kvinnor överhuvudtaget. Det är inte det att jag vill fejka ett systerskap här men ibland undrar jag varför vi bevakar varandra så intensivt. Är vi tillbaka i träsket där alla konkurerrar? Å andra sidan kan ju det bero på att tjejerna är mer intressanta. När jag ska tänka ut intressanta killar i media kommer jag knappt på någon medan det finns tusen tjejer att hylla/störa sig på. Jag läser nästan bara andra tjejer. Ta bara Linna Johansson och Natalia Kazmierska och Karolina Ramqvist och Isobel Hadley-Kamptz eller Katrine Kielos och Dilsa Demirbag-Sten och Karin Ekman och Linda Skugge och Petra Östergren, Karin Ekis Ekman, Ann-Charlotte Marteus... jamen listan är skitlång. Säg en enda spännande mediakille. Det är väl bara att konstera att mannen håller på att bli överflödig även i mediabranschen.

4 kommentarer:

Fridah sa...

Fredrik Virtanen! Ronnie Sandahl!

Anonym sa...

Men ingen, absolut ingen slår Petra Östergren. Jag älskar hennes bok Porr, horor och femenister, den innehåller allt jag alltid tänkt.Om jag inte hade lagt ner flatgrejen så skulle jag tvinga henne att gifta sig med mig (eller vaddå tvinga?).

Sophia sa...

Du är skittuff Belinda! Jag älskar din blogg och din talkshow, och hoppas på att bli en lika cool mediabrud som dig en vacker dag ;)
Ha det så braa, och keep up the good work!

Belinda sa...

Sophia. taaack!