fredag 16 maj 2008

Dowshifting är en lifestajlgrej

"Downshifting" är nog det absolut värsta ord jag vet. Det är ett Family Living-ord. Det är kvinnor som har pengar och möjlighet och kommer på att de vill "sakta ner" och startar ett bageri eller en Granit-affär istället. De uppmanar alla andra att göra samma sak. Säg en ICA-kassörska med två, tre ungar och ett omöjligt schema och inga cash på banken som bara så där kan starta bageri eller få ett lån på banken för att starta en affär som säljer papplådar och cementkrukor, eller som har råd att gå ner till deltid. Förlåt, visst, alla får gå sin egen väg ifred, jag är bara så trött på att läsa hyllande reportage om downshifting-kvinnor med feta sparkonton. Jag tycker också att det är positivt om flera av oss spenderar mer tid med våra barn men det där med downshifting är bara ännu en egogrej. En lifestajl. Jag har eget bageri, därför finns jag.

Mamma hon är bitter.

7 kommentarer:

Anna sa...

Och mitt i allt det där – som förvisso har en poäng – måste man också försöka föreställa sig hur samhället såg ut om alla skaffade sig liten ateljé, bageri eller butik på landet.

Shit, tänker jag. Älskade sopåkare, parkskötare, förskollärare, ICA-tjejer, överjobbande överläkare och alla andra: downshifta aldrig! Då stannar Sverige!

Anonym sa...

Jo fast problemet är väl inte ändå att kvinnor tjänar mycket stålar? Det låter lite som att du stör dig på det. Det är väl bara kanon om kvinnor tjänar pengar! Sedan råkar de dessutom berätta om sin lifestajl medan gubbarna inte bjussar på det. De tycker säkert att det är för intimt och kladdigt. Too much. Too feminin.

Helene sa...

Precis så känner jag också! Sluta tjata om down shifting. Det är min skräck att jag ska sluta på landet i Skåne och bara baka kakor.

Jag är kompetent, jag är en tänkande varelse, jag kan och vill hålla mycket igång samtidigt. Så peppar jag mig själv :-)

Anonym sa...

I gad damn love you! Vet du, jag hoppas jag blir som dig om jag får barn (är dock singel, 26 bast och inte en unge i sikte). Du är så fantastiskt tillåtande (och skitsnygg).

Belinda sa...

Åh tackar tackar!

r sa...

Personality, check.
Humor, check.
Pondus, check.
Talang, check.

Men snälla, sluta säga till Belinda att hon är skitsnygg. Säg istället sanningen, att hon KAN vara skitsnygg . Det krävs däremot lite hjälp utifrån.

Kom igen, Belinda, just do it!

Belinda sa...

R, jag ÄR skitnsygg.