söndag 8 juni 2008

Martina Haag och de ensamma hjältarna

Martina Haag är porträtterad i DN idag. En dag i hennes liv. Jag kände pulsen stiga med hundra procent medan jag läste eftersom jag har så låg stresströskel. Hon ammar, skjutsar ungar, tränar, köper bullar och minglar på sin egen releasefest. Sedan ammar hon igen. Påminner väldigt mycket om hur journalister gärna skildrar Charlotte Perrelli och hur Charlotte tillåter sig att skildras. Sönderstressad supermorsa som hämtar på dagis samtidigt som hon tränar och jobbar arslet av sig. Med ett någorlunda smile. Nicola Perrelli är... ja, har någon sett honom? Erik Haag verkar något mer närvarande men marginellt. Att jämföra med kända superpapas som inte släpper någon över tröskeln och står ensamma - lonely heros- på bild. Som Jens Lapidus och Tomas Bodström. Fast Bodström poserar gärna med "kvinnorna bakom" mannen, och de står snällt där bakom, inte framför honom vilket kanske vore den rätta platsen då. Jag undrar ibland varför drivna Martina Haag-typer vill framstå som lite vimsiga, stressade och liksom "titta-på-mig-jag-faller-snart-ihop-av-bördan-fast-jag-reser-mig-igen-och-är-fabulous. Det finns en bild på Perrelli som gör ont i magen på mig, utanför jättearenan i Belgrad, några minuter med sina sönder, hon är tipptoppsminkad och i tight klänning, kastar upp ena sonen i luften, asfalt omkring, sönerna gråter när hon går igen. Stress stress, vilja räcka men vem har tusen armar. Nicola, har någon sett honom nu då?

Jag antar att det här upplägget funkar för alla, För journalister och kvinnorna, att visa upp sig som en mix av den som fixar allt därhemma samtidigt som karriären tuffar. Kanske helt enkelt så att vi kvinnor blir förlåtna för vår karriärskåthet om vi samtidigt tar hand om barnen. Medan det funkar för männen att distansera sig, stå som the lonely hero. Rimligen måste ju Jens Lapidus stressa ihjäl sig om han både är författare, advokat och farsa och sambo. Men vem vill se en karl gå av på mitten? Jens Lapidus värde skulle halveras på kuppen. Tomas Bodströms mingelinbjudningar minska med en tredjedel. Det finns ingen plats för utbrända karlar 2008. Två roller har vi kvinnor fortfarande makten över ser ni. Föräldrarollen och den utbrända. Går någon ens på att män skulle klara någon av rollerna lika bra?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad du är bra! Det där är vad man saknar i debatten för det är så viktigt och sant!Du lyckas formulera dig utan att trampa på Martina, du lyckas analysera problemet utan att göra någon illa. Det är där alla andra hamnar och då blir ju allt bara fel.Lysande bra skrivet, jag tror att oerhört många håller med dig.Jag tror också att många känner igen sig i det där villkoret, att - om du gör karriär, fine, men glöm för fan inte ditt ursprung, urmodern. Sorgligt nog tror jag att det är kvinnors egna röster som dånar någonstans i botten av det egna dåliga samvete. Jag tror många behöver hjälp där.Jag säger-Välj rätt man!, till min dotter. En man som fattar grejen med familj och barn. Fattar att man delar glädje och sorg, omsorg och praktiskt arbete. Annars är man lost. Men. Så länge media hyllar dessa kvinnor? Man undrar vem som tjänar på att supermaman idealiseras? Vad det skall leda till i längden? Jag ser skräckvisionen - att kvinnor till slut inte pallar, eftersom det är bara de som förändrar sina liv, i och med att de tagit steget ut i förvärvslivet medan männen inte tagit steget in i hemmen,och kryper tillbaka till hemmet och diskbänken.Ja du hör. Det finns så mycket att säga. Och vad jag egentligen bara ville säga var att du sade det helt fantastiskt bra.
Åsa Jinder

Anonym sa...

Hon kanske minglar på sin egen releasefest, bakar bullar åt maken och barnen, skriver böcker, krönikor, vaxar bikinilinjen och bloggar. Men hon är inte särskilt trevlig, inte alls. Den kombon får inga plus i min bok.

Belinda sa...

Tack Åsa! Jag vill inte dissa Martina i sig precis som du sa...

Kicks sa...

Nu är det ju så att jag har fått veta en helt annan version om familjen Haag. Erik Haag är en högst närvarande pappa. Det är han som tar största ansvaret när det gäller barnen och har alltid gjort. Kanske är det just därför Martina var så stressad denna dag. Jag för min del tyckte att det lät som en behaglig dag med äldre barn på dagis och skola. Sen en barnflicka till förfogande. Vilket underbart liv Mediamammor lever!!Kom hem till mig:-)så får Ni se på kaos.

Stora Morran sa...

Shit vad är det med mammor som dig och Linda Skugge? Varför ska ni alltid racka ner på andra morsor? Andra "mama-mammor". Era främsta hat-objekt är Perelli, Pernilla Wahlgren och Martina Haag. De sticker i ögonen på er. Nu får ni ex-femenister skärpa er. Ni är värst av alla. Hissa inte dissa.

Belinda sa...

Det kanske stämmer, har inte tänkt på det. Själv har jag aldrig skrivit något dumt om MArtina i alla fall. Det handlar inte om att racka ner på dem utan mer varför medierna och kvinnorna i fråga vill porträttera sig så. Eller varför papaporna, kändispapporna inte vill. Det tycler inte jag är ointressant.