måndag 16 juni 2008

Kan ni Jane Austen?

Är ni några därute som läser Jane Austen förresten. Behöver tips om var man börjar. Vilken bok?

9 kommentarer:

Malinka sa...

Det beror lite på. Pride and Prejudice ("Stolthet och fördom") är kanske den uppenbara, som varande den kändaste. Personligen tycker jag att Persuasion ("Övertalning") är en av de bättre (och herregud, se filmen med Amanda Roth och Ciaran Hinds! bästa Austen-filmatiseringen).

Men de två är lite olika sorts Austen – kanske P&P är den bästa startpunkten ändå.

Och om du har någotsånär god läsvana på engelska, så är det förstås originalen som gäller.

Lisa sa...

Låt bli att läsa Emma, den är så ofantligt långtråkig att klockorna stannar. Stolthet och fördom är bra och värd att läsa, men läs den på engelska! Har inte läst de andra men kan tänka mig att i alla fall Förnuft och känsla och Mansfield park är bra :)

Belinda sa...

Fixar man egelskan då?

Josefin sa...

Stolthet och fördom helt klart! En av de bästa böckerna någonsin. Funkar både på svenska och engelska. Får du sedan för dig att du ska se filmatiseringen också ska du inte se den nya filmen med anorexia-Keira utan den gamla som gjordes som en tv-serie. Colin Firth som Mr Darcy är Guds gåva till kvinnorna!

Eva sa...

Läs Emma, men se (om) filmen Clueless först. Den bygger på boken - och är så braaaa!

Malinka sa...

Är du van vid att läsa engelska? Har du tid att fundera på vad det står, snarare än att bara läsa på? Då går det, även om det tar emot lite i början kanske.

Man kan få tag på P&P billigt (kolla här – det finns en billigare på Adlibris men den har noter och det kan vara rätt irriterande), så varför inte skaffa både den engelska och den svenska? Och så kan du läsa bredvid om det krisar.

För övrigt håller jag med Josefin: ska man se P&P blir det alla gånger tv-serien!

Öh. Är jag Austen-galning eller vadå?

Belinda sa...

Jag kanske fixar engelskan! Tack för alla tips. Ska Jane Austen-knarka i sommar tänkte jag.

Sliven sa...

Mer tips: börja med att se filmen Becoming Jane, sen kan du börja med Emma eller kanske Stolthet och Fördom, som bägge ligger ganska nära filmen vad gäller innehåll. God läsning! ^_^

Lisa sa...

Klart du fixar engelskan men skyll inte på mig om du somnar när du läser Emma, jag varnade dig ;) Och Josefin, självklart är Colin Firth den ende Mr Darcy som räknas, letar efter DVD-varianten! :D