torsdag 12 juni 2008

Regaerar jag bara på feta?

Någon undrar om jag bara reagerar på feta i för lite kläder. Nix. Men nu var det ju så att nästan alla andra faktiskt- inklusive ölgubbarna - tog på sig när de lämnade stranden. Det var kvinnorna i för små bikinisar (och alla var absolut inte feta), som gick på parad till minimarket, restaurangen, kiosken med mera. Vad hände med lite klädetikett? Vad är problemet?

Jag har själv varit tjock. På riktigt. Efter att jag fick min dotter som jag hade gått upp trettio kilo med, gick jag inte ner. Ett år efter graviditeten gick jag runt i mammajeansen storlek large. Jag mådde inte alls bra, gick knappt ut och var deppig. Jag grät framför garderoben. Och föraktade så klart mig själv för att jag inte bara gjorde något åt det. Jag tycker att det är förljuget- om vi ska ta debatten vidare från mitt faktiskt rätt oskyldiga krönikoämne - att låtsas att man trivs så himla bra i all sin övervikt. När övervikta kvinnor med bukfett ställer sig nakna i kvällstidningarna och berättar om hur mycket de älskar sina kroppar finns det två problem för mig:

1. Det är inte hälsosamt
2 Skulle det vara okej om tio skitsnygga Slitz-aktiga modeller ställde upp och berättade hur mycket de ääälskade sina vältrimmade lår?

Hela ämnet kanske är så känsligt eftersom vi brudar tampas med det här hela tiden. Jag tycker att det är fint med kvinnor som trivs i sina kroppar. Det tog mig måååånga år att komma dit. Jag har hatat min kropp. Verkligen hatat den. Jag är så glad att jag börjar komma överens med den. Jag har som så många andra tjejer varit allt- träningsfreak och smal, rund och glad, tjock och deppig, normal och normalnöjd. Jag var dessutom rund när jag var liten och det är det värsta ett barn kan vara. Alla skolans gamar cirkulerar runt en, dag efter dag, tills man lägger sig ner så att de kan börja äta. Har man sedan tur blir man arg och reser sig igen. Jag tror att jag gjorde just det efter ett tag. Men såret finns ju kvar även om sårskorpan går att pilla bort. Jag hade en period när jag var yngre (och normalsmal) så uppfuckad kroppssyn att jag inte kunde titta på mig själv i spegeln.

Jag ville inte känna skam.

Nu har jag en dotter och tänker inte lära henne att hennes morsa inte duger. Jag ska inte sucka "vad tjock jag är" när hon hör eller kommentera hennes vikt. Jag ska göra mitt bästa för att hon ska vilja idrotta och inse att hennes kropp är bra, stark och kan. Alldeles för många tjejer växer upp utan att lära sig det. De (moi) läser bara skittidningar och tror att kroppen är ett mähä som man ska smörja, svälta och kokettera med.

Men jag tänker inte heller ge min dotter godis när hon behöver en kram.

8 kommentarer:

elina sa...

men det är inte sunt att va underviktigt modellsmal heller å de får ändå kokettera me sina kroppar på uppslag efter uppslag, annons efter annons utan att krönikörer som du höjer på ögonbrynen. det e ju helt sjukt egentligen. och varför e bukfett så fel?? ja har massa fett på magen så vissa tror att ja e gravid. hur kul e det? varför e det mer accepterat att bära runt på en äcklig å fet rumpa men inte ojämn, stor å gropig mage utan att folk reagerar lixom? visst håller ja me dig om att d e jobbigt att va övervitig ibland men om du inte låter din dotter äta godis kommer d bli en tabu å hon kommer gå å smygköpa choklad å smälla i sig när hon blir i elvaårsåldern. ja jobbar på en fritidsgård i stan där ja bor (örebroområdet) å de finns flera tjejer där som säger att de äter choklad varje da när mamma å pappa inte ser. just för att mamma å pappa e föör viktfixerade. annars tycker ja du e en grym skribent. du formulerar dig så fint och skriver jättebra. gillar din show oxå. bara detta ja hakar upp mig på.

sonja sa...

Men alltså det där är rätt SKÖNT. Hemma framför spegeln sticker minsta cellulit i ögonen och det liggs faaan inte dagsljus om det går att undvika. (OM. Ha!)

Men sen där. På charter. Då ser man liksom inte skavankerna för det är så satans mycket underbar, förslappad människa i vägen. Helt plötsligt står man i glasskön och ser att bikinilinjen, jag menar shortslinjen har sett bättre dagar.

Och man MÅSTE fylla på dosen av vanligt, dallrigt människoskinn för att klara vardagen. Man måste sturska upp sig lite inför alla reklam och ba "mig lurar du inte, för jag har hängt med 30 tyska stringbrallor i en vecka och jag har SETT vad en graviditet gör med folk".

Eva sa...

Fan vad bra du är! Tror du inte att ditt "angrepp" på kvinnomagarna beror just på att kvinnors kroppar anses allemansgods. Skrattar man åt en ölmage är det just den mannens mage man skrattar åt (och det är sorligt, för jag som har en älskad far med högrisk för hjärtinfarkt vet hur ont det gör i honom) - MEN när man skrattar åt kvinnomagar angriper man alla kvinnors kropp, för på samma sätt som vi objektifieras genom modellerna blir vi reducerade till en kropp när man pratar om oss som tjocka. En tjock kvinna är bara TJOCK, en tjock man är "NN, tjock".

Anonym sa...

Hej!
Har följt din blogg ett tag och jag är imponerad, eller vad jag nu ska säga, av att du har så många fina bilder på dig själv. Du poserar framför kamran och lyser av gott självförtroende. Hur har du gått från att hata din kropp till att vara där du kan använda den och visa dig stolt och snygg?

Jag har alltid varit smal och fin i kroppen men ändå alltid känt mig ful även om jag vet att jag inte är det. Nu har jag en vacker liten dotter och min kropp har blivit större och slappare. Jag kämpar med att komma överens med min nya kropp och jag vet att om jag tycker om den kommer den även se snyggare ut eftersom jag då kommer att bära upp den på ett annat sätt. Jag skulle vilja ha den säkerhet som du verkar ha. Har du några tips?

Belinda sa...

Elin har inte jag skrivit massor om "modellidealen"?

Annika sa...

Allt bra har egentligen redan skrivits i andra inlägg. Kan bara skriva att jag håller med dig. Varför kan folk inte skyla sig? Tänk bara på hur otrevligt det är med män som sitter på uteserveringar med bar överkropp, bara för att det är sommar! Kan folk inte klä sig i sådant som passar deras kroppar, oavsett ålder, storlek och kön, och därtill inse att somliga plagg passar på stranden/vid poolen men INTE på andra ställen?
Vad är det som är så provocerande med det du skriver, egentligen? Är det kanske så känsligt därför att folk tar åt sig och vet med sig att de själva borde kunna bättre?

Att kvinnlig bukfetma är livsfarlig och kan bero på hormonell obalans är vetenskapligt vedertaget. Och att man inte slentrianmässigt skall mata sina barn med godis, lika väl som att man skall undvika att skapa matnojor och snacka bantning framför dem - det är ju bara sunt förnuft! Heja dig, Belinda!

örebro-Elina igen sa...

Någon skriver "Att kvinnlig bukfetma är livsfarlig och kan bero på hormonell obalans är vetenskapligt vedertaget."
Ja, absolut. Men det e väl farligt likaledes med all form av fetma, all form av undervikt likaså? eller? bara för att det e farligt ger det väl inte folk rätten att kolla snett på nån för att den e överviktig/för smal? ska man inte få va människa bara, slippa hela tiden objektifieras och värderas (åtminstone av andra kvinnor!!). Måste man hela hela tiden tänka på hur man ser ut, måste man må dåligt för att folk på stan kollar snett? måste folk kolla snett? tänk om ja skulle börja kolla snett på alla rynkiga tanter i 40-50-års åldern. ja skulle aldrig göra d även om ja tycker de är ganska sunkigt ovårdade. bara för att en fet mage e ohälsosam, hur gör det att det blir mer okej att kolla snett å störa sig på tjejer me feta magar??? jag mår rätt dåligt av den här diskussionen faktiskt. nyttighetsfixeringen. ja har flera vänner som e jättenöjda med hur de ser ut å som e väldigt överviktiga. det ena behöver inte alltid innebära d andra. någon e missnöjd me sig själv fast hon e smal, nån annan e skitnöjd fast hon e jättestor och har storlek xl. eller? Endast de som e osäkra på sig själva kollar snett på andra.

Lisa sa...

Elina: Vad debatten handlar om är inte fetmans vara eller inte, utan att ha vett nog att klä på sig när man lämnar badstranden. Oavsett om det är en fotomodell, överviktig, underviktig eller rynkig pensionär så är det trevligt för alla om de kan klä på sig mer än en för liten bikini när de lämnar badstranden för att tex gå och äta. Även om jag tex är nöjd med mina bröst betyder ju nämligen inte det att jag alltid måste visa upp dem.