söndag 15 juni 2008

Öppna ögonen, Göran Greider!

Förra söndagen porträtterades Martina Haag i DN på ett väldigt stereotypt kvinnligt sätt (amma, rusa mellan möten, hämta på dagis, releasefest, amma igen). I dag intervjuas Barbro Hedvall och Göran Greider aropå sin gemensamma bok om mode och politik. Bilden på framsidan av DN Kultur på de tu föreställer en proper kvinna som blickar nyfiket in i kameran och en blundande man, en man som vill visa hur ointresserad av yttre fåfänga han är. Ena handen gnuggar sig i ena ögat, ackompanjerat av rufsigt grått hår och flanellskjorta. Jag antar att även DN:s fotograf Thomas Karlsson tyckte det var kul om Göran Greider fick vara sig själv för en stund, han blundade väl inte och gnuggade sig i ögat på alla bilder? I intervjun förklarar Greider just hur fånigt mode är med alla dess lakejer och hur hans t-shirt är en julklapp från "morsan". Hallå! Jorden anropar Göran Greider. Du bryr dig. Din stil är att inte ha någon stil. That´s fashion my boy. Det här är också en vänstermanlig stil som jag avskyr. Jag föredrar kotlettfrillan eller supergayigt permanentat vilken dag som helst. Eller som Karin Olsson skrev i Expressen för ett tag sedan aropå Greiders carefree antikonsumtionsstil: Hur kommer det sig att alla som påstår att de inte bryr sig ser likadana ut. Det finns något värre än den käckaste konsumtionspåhejaren som glatt visar upp sin väska (för det börjar ju bli lite tacky eller hur) och det är människor vars stil ska signalera att här bryr det sig minsann inte. Dessa vänstermän verkar omedvetna om att detta funkar just för att de är män (könsanalysen har inte alltid varit vänstermännens starkaste sida).

Om Göran Greider var kvinna skulle han med 97 procents säkerhet:

färga håret (en period i alla fall)
vara intresserade av kläder eftersom den där kaggen måste döljas lite
Inte kunna se ut så där och vara chefredaktör på Dala-Demokraten

Det funkar också för att Greider-gubbsen har status. Alla vet att Greider skulle ha råd att INTE se ut som en uteliggare. Att "klä ner sig" är en typisk hobby för de priviligerade. Och ja, Göran Greider är priviligerad. Våga säg det istället för att kokettera med att t-shirten var en julklapp från mor din och att moderslavarna är idioter. Visst är modeslavarna idioter till och från, men en blind idiot är även du, flanell-Greider.

5 kommentarer:

rödluvan sa...

oj vad arg!....=)...ja brukar ofta se han där jag bor på söder tänker att han ser ut som karlsson på taket på någotvis...

Annika sa...

Jag var och red med en nära vän och hennes kompisar i fredags, och efteråt när vi satt och käkade pizza och drack öl så pratades det om just det här fenomenet. De kallar den typen av personen för "IDC's" ("'I Don't Carer'ers"), och trots att gänget består av personen från hela världen hade alla ungefär samma åsikt i frågan: Det är IDC's som bryr sig allra mest om vad andra tycker om dem. Annars hade de aldrig var så noga med att ständigt framhålla hur lite de bryr sig. Ingen kan vara mer självmedveten än den som hela tiden känner sig tvungen att bevisa motsatsen.

Belinda sa...

IDC´s- bra namn.

A.M.O. sa...

Annika - Jag blir så full i skratt när jag ser Göran Greider, min pappa såg nämligen ut som honom, men till skillnad från G.G. var min pappa var en fattigkyrkoråtta fram till sin död och brydde sig inte ett skvatt om hur han såg ut. Så jag håller med Belinda om att IDC's är ett mycket bra namn på fenomenet!

Jenny sa...

Haha, Belinda. Du är så bra!!