lördag 28 juni 2008

Ni behöver inte bjuda ALLA på kalaset

Någon pappa har låtit sin son bjuda alla utom två i klassen, på kalas. Pappan försvarar sig med att den ene mobbar hans son och att den andre inte bjöd sonen på sitt kalas. Vem vet hur det ligger till. Jobbigt läge i alla fall. Men Malin Wollin - före detta Odd Mollykvinnan- skriver en krönika i Aftonbladet i dag om hur man ska bjuda ALLA (jag skriver versaler för er som är tröga eller synskadade okej) på kalasen. Annars är det mobbning. Här vill jag höja varningens hand: Lyssna inte!

Man behöver inte alls bjuda ett helt dagis eller skolklass. Jag blev ofta bjuden men ändå mobbade alla mig i flera år ho ho. Däremot är det ju inte så schysst att bara exkludera en eller två. Det man måste göra är att bjuda litet, typ tre eller sex pers. Balansera. Då kan majoriteten känna sig diskriminierad och det kan man leva med. Själv bjuder man ju inte ALLA man känner på sina fester. Varför ska ungarna göra det? Dessutom är det dyrt. Föräldrar med dålig ekonomi ska inte ha dåligt samvetet!

Vi har testat "alla"-grejen i vår familj. Det var tufft. Det var två timmar utan luft och efteråt såg dottern lika chockad ut som vi gjorde (jag insåg inte att alla på dagis är monster. De ser så snälla ut när de står på led och ska gå på utflykt). Dessutom, det är inte genom att bjuda alla på kalas man lär sina barn att inte mobba. "Alla"-grejen är inget vaccin. Stoppa mobbning gör man nog mer genom att våga se sina egna barns dåliga sidor och våga ta fighter i skolan. Eller jobba för att ens barn ska umgås inte bara med samma klick hela tiden. Det kostar på, man får kämpa lite. Men jag tror att det går.

Eller så blir man en förebild genom att själv inte mobba någon. Något som blir extra svårt för oss i tyckar-branschen som daglidags pissar lite på någon annan.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fast vad det handlade om var inte att man måste bjuda alla, utan att man inte ska dela ut inbjudningskort till alla utom några få på själva skolan eller dagiset. Vill man inte bjuda alla kan man lägga korten hemma i deras brevlådor i stället.
mvh Eva

A.M.O. sa...

På tal om barnkalas, min unge har kommit upp i den åldern då det snart kommer att bjudas på kalas till höger och vänster. Det har redan börjat, sist bjöd en av hans dagiskompis hem alla 3-4 åringar på dagiset+fröknar EN HEL DAG. De åt tom lunch där. Jag förstår fortfarande inte hur föräldrarna orkade...

Belinda sa...

Nej anonym. Malins krönika handlade om varför hon bjöd alla.

JAg hålelr annars med om att man lägger inbjudingar i brevlådan elelr sms-korgen

Malinka sa...

På vår förskola leker barnen med varandra över avdelningarna. De allra minsta kanske dottern inte leker med, men ska vi bjuda alla, skulle vi bjuda närmare 45 stycken.

Tror inte det, va.

Mr K sa...

Vill bara påpeka att barnet ifråga blivit mobbat av ett av de icke bjudna barnen.
Finns det någon som på allvar tycker att man ska bjuda sin mobbare till sitt kalas bara för att inte exkludera någon?

Maria sa...

Jag är själv lärare och har ägnat hela lektionstimmar (välförberedda och planerade med skolarbete)åt att reda i konflikter när inte alla blir bjudna. Helt ok att inte bjuda alla, men då delar man inte ut inbjudan i skolan. Mina egna barn har sällan haft alla från dagis eller skola på kalas. Oftast har vi släktkalas med kusiner eller går på restaurang. I perioder är både barn och föräldrar utmattade av alla kalas som det ska gås på och köpas presenter till.