tisdag 12 augusti 2008

Utbrott mot bortskämda ungar

MIn dotter hade två kompisar över. När dessa tre hade haft kul och byggt kojor och fullständigt rivit hela dotterns rum plus vardagsrummet och det var dags att gå hem säger jag att alla ska hjälpa till att städa. Min dotter är van nu, vi tycker att hon är så stor att hon ska städa med oss nu men kompisarna såg ut som om jag just hade krävt att dom skulle slicka i sig en hel kastrull med spenat. En av kompisarna föll ihop på mattan: Det orkar jag inte!!!!!! Det smittade av sig på dottern och plötsligt låg alla i en hög och var såååå trötta.

Till slut fick jag under hot hela truppen att städa. Men det var sura miner när alla gick hem. Men jag fattar inte. Fem- och sexåringar ska väl rimligen kunna hjälpa till att städa. Varför daddar vi våra ungar så? Är det för att vi hellre städar själva för att det blir bättre då? Eller för att vi inte orkar bråka?

Eller på dagis kan ju knappt fyra-åringar och fem-åringarna ens sätta på sig jackan själva. Ibland tar det hundra år för vissa föräldrar att få ut ungarna genom dörren på dagis. Tycker vi synd om våra barn? Inte ska dem städa? Inte ska dem tvingas använda sina sköra småarmar och händer till att sätta på sig strumpor själva? Men betänk att fyraåringar knyter mattor helt själva i Pakistan. Jag säger inte att det är en ultimat lösning direkt men då ska väl rimligen en svenskt femåring kunna klä på sig själv på dagis eller hjälpa till att städa sitt eget rum.

11 kommentarer:

Tania sa...

Helt rätt ! Det är självklart att de ska städa efter sig .Sådetså.

Anonym sa...

de/dem. Kom igen Belinda!

A.M.O. sa...

Min unge är snart fyra år. I sommar har vi infört kvällsstädning, alltså han ska själv plocka upp på sitt rum. Snacka om att han blev paff när vi sa till honom, men efter en hel del gråtattacker städar han utan sura miner nu. Så himla värt allt tjorv innan det började fungera!

Antis sa...

Självklart ska de städa! Varför klagar vi (mammor) ofta annars över att vi städar hela tiden efter andra??? Hmm... Kanske har vi skapat det så själva? /A

Monica sa...

Hei Belinda !
Har just läst din bok OTROGEN PÅ öppen gata!
Jag gillade den!
Läste ut den på några timmar ! Kunde inte släppa den !
Har även läst din första bok
Kommer det några fler snart?
;)
Och nu har jag även hittat din blogg *kul kul*
Hittade hit från Denise R , har även läst hennes bok Åsa också men tyärr kan man inte lämna kommentar hos henne?? Varför?
Hälsa att boken var bra ;)

Och jag håller med dig UNGARNA SKA STÄDA EFTER SIG!!!
*såärdetbara*
Ha en fin dag

Malinka sa...

Snart-tvååringen här är bättre på att städa än snart-fyraåringen. För städa efter sig lär de sig på dagis, och han har inte kommit på att man kan invända mot städningen.

Så är det. De demonstrerar sin möjlighet att säga nej. För kan, det kan de.

(Och ja, klart som fan att man kräva att de städar efter sig.)

Anonym sa...

Jag tror att föräldrar av idag tvekar allt för ofta inför att "bråka" med sina barn... det är mer ansträngande att ta en sådan konflikt än att städa upp själv... vilket medför en massa större konsekvenser i det längre loppet... människan försöker alltid ta den lättaste vägen med omedelbar tillfredställelse istället för den tuffare vägen som kan ge bättre resultat i det långa loppet...

Belinda sa...

Monica, tack! Vad kul att du gillade!!

Det kommer en trea men inte riktig inom snar framtid.

Malin sa...

HAHA haha! Så roligt skrivet!Curlingföräldrarna hörde man ju om för ett par år sen, är det såna som är i faggorna.

Pernilla sa...

Instämmer! SÅKLART ska det städas. Vet att inte alla föräldrar håller med. Jag tvingar alltid besökande barn att städa, likväl som jag tvingar mina döttrar (ok, lillan snart 2 är lite för liten för att fatta men jag börjar i tid så kanske hon hajar till slut) att städa både hemma och när de har röjt ngnannanstans.

Och oj vad lång den meningen blev... Sorry. Summan av kardemumman: STäda bör man!

Ataharis sa...

Hear hear.

Är man en familj så får alla hjälpas åt - efter förmåga. Att det sen tar längre tid för 8-åringen att diska, det får man hacka i sig. Basta. (Allvarligt, det spelar väl ingen roll om det inte går lika fort som för mig, bara det blir gjort?) Klart man plockar undan det man stökat till, vem ska annars gör det? Nån? Den Nån som inte jobbar här?

Bra rutet, Belinda.