lördag 19 juli 2008

Ayia Napa- helvetet på jorden

Från Fritidsresor.se:Melpo-Antia passar hela familjen med sitt centrala läge i Agia Napa och bekväma gångavstånd till sandstranden Grecian Bay. Melpo är byggt runt poolområdet och lägenheterna vetter mot omgivande bebyggelse eller pool. Antias lägenheter ligger i två separata byggnader vid sidan av Melpo. Speciellt för de mindre barnen finns här barnpool med vattenfall och lekplats, båda med skuggande soltak. För de äldre familjemedlemmarna så finns motionsrum och vid poolen finns en del med bubbelpool.Jaa, det var reklamtexten det. Här kommer Belinda Olssons text:

Jo vars, det ser fint ut på flygbilden. Prydligt, turkos pool, barnpool, heeela härligheten. Tilläggas bör att hotellet ligger mitt i C-Las Vegas (Ayia Napa), på nätterna kan ni glänta på balkongdörren eftersom AC:n gör det svinkallt i rummet och lyssna till lite härlig dunkadunka som vi äldre kallar eurotrashtecnon. Ni kan nästan uppleva att ni är med när tjej- och killgängen slår i dörrarna och ropar "paaarty". Poolen lider av ockupation och undantagstillstånd. Det är 17-åringarna som äger, glöm inte det. Dom snor solstolarna och även stolarna runt barnpoolen. Poolen är mycket mindre än på bilden men om man gillar att känna kroppar mot sin och njuta av killarna som dricker öl och bosatt sig i "bubbelpoolen" så visst, go for it. En kille svimmade på fyllan i bubbelpoolen. Det var kul. Just det barnpoolen, vattnet är cirka fyra centimeter högt och botten fylld av sand från den lilla äckliga lekplatsen bredvid. Fontänen, jo fontän är så klart ett definitionsbegrepp. Jag kanske skulle rekommendera er att tänka på det lilla vattnet som kommer mot arslet i en bidé.

Åh, vad skönt att få ur sig det där. Ett dygn spenderade jag i rövhålet Ayia Napa. En gång i tiden en fiskeby som nu är ett C-Las Vegas. Om man är en 34-årig småbarnsförälder kan man känna sig lite som en nunna på satanistkonferens bara att en nunna på satanistkonferens antaglien skulle ha kul. Allt går i neon, och det går inte riktigt att andas, smattret från jeeparna och motorcyklarna är öronbedövande, överallt någon inkastare som är desperat efter drinkoffer. I McDonaldskön framför mig stod en 45-årig grek och smörade upp en ung tjej med två flätor. Det var härligt att få se på, lära sig hur det går till att ragga ordentligt.

Jag spendera ett dygn på hotellet och promenade från hotellrummet till poolen med min glada 2-åriga son på armen och det var den längsta promenad jag någonsin gjort. Ingen solstol. Bara unga härliga kåta människor som antagligen undrade vem kärringen var. Jo, några barnfamiljer såg jag. Men vi utbytte inga medlidsamma blickar så jag antar att dom kanske trivdes ändå. När jag badade sonen i poolen bredvid några öldrickande finniga killar tittade jag upp mot en balkong och där satt tre tjejer med vita ansiktsmasker och stirrade på mig medan dom rökte frenetiskt. Vid poolen satt ett kill- och tjejgäng och flirtade. Som vanligt här i livet fick de söta smala tjejerna all uppmärksamhet medan den tjocka tjejen drog i sin bikini och försökte le upp till ögonen men utan att lyckas. Åh, vad jag känner med dig. Det blir bättre, ville jag viska men då hade hon antagligen sprungit till receptionen och skrikit att det är en galen kvinna i poolen som tafsar.

Mm, just my kind of place.

Ni tänker att jag är gammal och frigid. Visserligen men jag var i Ayia Napa på jobb en gång när jag var 25. Anna-Clara Welander, som var reaktör på tjejbilagan Adam&Eva (blev senare redaktionschef) ville vara schysst när mitt vikariat närmade sig slutet och ga mig en resa och skickade mig till Ayia Napa för att göra reportage om strandraggare. Nyhetscheferna passade på att lägga på mig att bevaka en rättegång mot en cypriotis kypare som smittat sin svenska flickvän samt flera andra kvinnor med HIV. Strandraggare och HIV-man, perfekt kvällstidningsmix med andra ord. Det var pinsamt att ragga strandraggare men fotografen, hon var modig och fick ihop ett gäng som var väldigt snälla och beklagade sig över att turistbrudarna bara ville hänga med sina landsmän. Högervindarna i Norden hade nått Cypern. En av dom hade varit gift med en svensk kvinna och hade en son i Sverige. Han blev senare vår guide på resan. Jag minns också att jag hånglade med hans kompis på fyllan så ja, jag kanske ska lägga ner mina gatustenar men vad fan...

HIV-jobbet var värre. Jag minns den där stunden på hotellrummet när jag ringde upp den 20-åriga svenska före detta flickvännen som kyparen hade smittat och presenterade mig: Hej, jag heter Belinda Olsson och ringer från Expressen. Vill du kommentera.... Hon var på sitt jobb i en liten landshåla och jag blundade medan jag lyssnade på hennes andetag. Hon lät rädd. "Jag vill helst inte prata", sa hon och jag kunde höra hennes brutna vingar i bakgrunden. Jag skämdes. Senare träffades vi dock i Stockholm på hennes advokats kontor och jag fick en intervju med henne.

Då som nu, jag gillade inte Ayia Napa. Jag skäms att vara svensk när jag är där. Undrar vad de gamla farbröderna och tanterna som sitter i skuggan på torget tänker om oss. När vi spyr på deras gator, vrålar så att vi väcker deras barnbarn, skiter, knullar och slåss på deras mark. Inte ens pengarna stannar ju. Hotellen och barena är snart våra allihop.

Å andra sidan, we´ll always have Spy Bar (eller Troppan). Fast i Ayia Napa får alla vara med. Det är skillnaden som gör det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag förstår att det inte var hotellet för er. Melpo är ungdoms hotell och även fast fritidsresor i år har bytt till barn väbligt hotell fortsätter såklart de unga komma dit som alltid.

Anonym sa...

Hej belinda,
jag är en 17 årig kille och bodde på melpo samtidigt som dig, tror tom att ja såg dig där. Tyckte att din bild i aftonbladet var bekant. Jag vet inte riktigt om ja kan hålla med om allt du skrev. Visst till mesta dels stämde det, men du behöver ju förvränga allting? jag var nere vid poolen nästan varje dag och vad ja såg fanns det solstolar lite här och var, sen var det kanske två dagar då ja och mina kompisar satte oss vid "familje delen" för då var det fullt överallt. Men vad ska vi göra då när det sitter massa familjer med sina barn på dem andra solstolarna runt den "stora" poolen? ska vi köra ståplats då menar du, när det finns x antal solstolar vid familjedelen? a:cn gjorde det för kallt på rummet säger du? då måste du varit den enda på hotellet som hade en som funkade (var glad för det). Vi andra fick ligga och svettas hela nätterna, då när vi "17 åringar" sprang runt och dunkade i dörrarna och skrek "paaarty". Jag kan säga såhär. Det här 2000 talet, saker och ting har förändrats. sen att fritidsresor skriver att det är ett familjehotell är en annan femma. Men du borde väl veta att det kanske inte är så smart att åka med sin 2 åriga son till centrala ayia napa?! det har ju stått om alla fester och våldtäkter och allt möjligt här nerifrån i flera år. Men ändå åker du hit med din son och vad gör du? DU KLAGAR SOM ATT DU INTE VISSTE NÅTT?! simma lugnt, nu har ja fått ur mig det ja ville säga OCH det kändes J*VLIGT skönt!