måndag 7 juli 2008

Charlotte Flinkenbergs nya Vecko-Revyn

Det slog mig idag när jag bläddrade i andra numret av CHIC. Charlotten Flinkenberg, chefredaktören var en gång i tiden fittstimmarna antagonist. Vi hatade hennes Vecko-Revyn. Man skulle nästan kunnat tro att vi gick omkring med vitlök och ett krucifix i jackfickan ifall att vi skulle springa på henne. Vi var så arga på hennes dubelmoral, låtsas vara tjejernas storasyster när hon bara "lärde" ut allt som var fel på flickorna. Flinkerbeg höll naturligtvis inte med. Det slog gnistor om bråken ibland men det lustiga är att Flikenberg var mer lik oss än vad vi fattade då. Det där oakademiskt streetsmarta och den stora käften.

Sedan blev vi i alla fall vuxna och då blir svartvitt lite grått på det där sättet som man svor att det aldrig skulle bli. Det kommer nya feminstiska frågor också ju äldre man blir, till exempel om bitterfittor och ungar. Vissa slutar helt att vara feminister.

Men jag ser det som ett tidens tecken att hon har en ny tidningsbebis. En tidning vars framsida pryds av en bild på Gwyneth Paltrow och ett citat om att Paltrow bantade tills hon grät samt en bild på Helena Segers nya väska och infon att den kostar 100 000 kronor. Flinkenberg som alltid haft fingret i luften har så klart gått vidare till den nya flickjournalistiken. Konsumtionsjournalistik. I likhet med den gamla flickjournalistiken koncentrerar den sig på tjejers yttre och hur det ska pimpas. Fröken Sverige och "älska kroppen"-specialare har fått maka på sig för stjärnoras egna svältdieter och de rätta klänningarna.

Största skillnaden mot då, att nu är att nästan alla med på tåget (annars skulle aldrig Sofie Fahrman kunnat posera i miniklänning på Cafés omslag heller). Och vem skriver krönikor på sista sidan? Tada, Linda Skugge så klart.

Fittstim föddes ur just den där känslan av att alla var med på tåget. Så jag undrar över den fjärde vågen. När den kommer och hur den kommer att se ut och vad den kommer att vara förbannad på (och nej, mejla mig inte att den redan finns inom SSU eller något sådant, jag pratar om något helt annat). Tänk om min dotter blir en del av fjärde vågen. Tänk om dom kommer att säga; "våra mammor lovade att vi skue bli lycklgare och friare om vi hade en Marc Jacobs och en blogg, men dom ljög".

En sak är säker, jag tror inte att Nina Björk blir deras guru på samma vis som hon var för oss Fittstimmare. Björk ter sig mer och mer som en sådan där galen gubbe som bor i skogen för att han är elallergiker (men ändå kan bli filmad till en halvkass TV3-dokumentär). Bara det inte blir Maria Sveland. Det är mitt råd till fjärde vågen: Våga ha kul också. Skäms inte över era "ofeministiska" nöjen vare sig det är porr eller rosa kjolar. Och se inte ner på tjejer som som inte tycker som ni gör.

5 kommentarer:

Maria sa...

Oh, det är alltid så kul att läsa om dina tyckanden! Alltid på pricken, du är så jäkla klok du!

Men om det där "Våga ha kul". Det är ju därför jag och många med mig älskar Mama och Family Living som du inte gillar, bara för att det är KUL att se dyra Svenskt Tenn-kuddar och flashiga hem och fräna kändismammor. Men sen är ju de flesta av oss kloka nog att inte GÅ PÅ det, om du förstår hur jag menar? Att man får vara precis hur man vill o gilla vad man vill o älska sina barn, men ändå njuta av andras gnistrande hem och liv.

Som ditt. Skulle med glädje se dina soffkuddar o gardiner o köksstolar, bara för att jag gillar dig så mycket =) Kram!!

Camilla sa...

Självklart Belinda! Våra barn växer upp med den kunskapen om att en väska kan bli både mer användbar och snyggare om den kostar 100 000 kr. Att om du äter en bit choklad kan du ju hetsbanta två veckor på "sågårdunersomstjärnorna" dieten. Visst är det underbart!Vi behöver dessa silioner tidningar för att lära oss detta viktiga faktum (så blir du en stl. 30) VÅRA föräldrar lärde oss om vett, du duger och sådan skit!(obs ironi)Kul blogg! Kram Camilla...

Belinda sa...

TAck MAria, men jag gillar ju MAMA. Eller jag hatälskar den...

Jenny sa...

Belinda, du tycker alltid så braaaa! Jag är så glad att jag hittade hit så jag får en massa klokskap serverat. Känner så igen mig i nästan allt du säger. Och precis som du så är det nån sorts hatkärlek jag känner för Mama och Family living... Det fattar ju vem som helst att endast en sjuk människa har Svenskt tenn-kuddar i lekstugan=)

Anonym sa...

Förlåt men jag kan inte låta bli att tycka att Sofi och hennes syster Frida är idioter när dem viker ut sig i sina tidningar och bloggar med sina pappas pengarköpta tuttar. Som med secx and the city tjatet, älskar verkligen serien men blir lika förbannad varje gång när jag ser avsnitten där dem inte vet vad klamydia är(35 år och efterblivna)och kan bara diskutera politik genom hur presidenterna är heta eller inte. Detta är vad tjejer ser upp till idag.