torsdag 10 juli 2008

En smal modells tal till nationen

Annika skriver: Eftersom jag är en sådan där egocentrisk åttiotalist tänker jag kommentera angående det i inlägget som faktiskt handlar lite om mig. Mig, mig, mig. Jag har modellat i Sofis Mode två gånger de senaste månaderna, och ska göra det snart igen. Jag är ointresserad av den typ av (mode?)journalistik som den tidningen fylls av, men jag är väldigt glad att de vill att jag ska modella för dem. Helt enkelt eftersom jag är tio år äldre än de flesta modeller som används i tidningar och magasin, och i alla fall ett par storlekar större. Jag insåg att jag kommit en bit gällande min kroppsuppfattning och självkänsla när jag såg de första bilderna i tryck och blev överlycklig av att jag inte såg mager ut. Av samma anledning blir jag lika glad varje gång jag blir bokad för andra modelljobb "trots" min ålder och storlek. Att använda vuxna tjejer med normala kurvor (jag är smal men absolut inte underviktig) istället för anorektiska femtonåringar som modeller är i alla fall ett steg på väg. Om inte annat. Det låter ju klyschigt att säga att jag önskar att vi snart inser att alla kvinnor oavsett storlek är vackra. Att det är helt vansinnigt att mena att skönhet är synonymt med undervikt och svält. Herregud.

Svar: Annika, din självupptagna 80-talist, jag tycker att du är skitsnygg och du SKA modella arslet av dig i Sofis Mode, helt klart. Jag håller med om att det är toppen om inte bara 15-åringar visar kläderna. Jag tycker bara att Sofis Mode och dom andra tidningarna kunde variera sig lite mer. Men jag vill inte heller tillbaka till 90-talets: Titta, vi andvänder mulliga modeller" som om det var en freakshow. Det skulle också vara kul om det inte var så vitt jämt om du fattar vad jag menar.

1 kommentar:

Annika sa...

Och jag kunde naturligtvis inte hålla med dig mer om detta. Men jag blir glad av alla små steg i rätt riktning.

Jag jobbar en del som produktionsassistent åt en fantastisk designer som gör otroliga kläder med asiatisk prägel. När vi styrde upp lookbookplåtning åt henne för ett par veckor sedan letade jag igenom hela Sverige efter en asiatisk modell.
Jag hittade två.
Punkt, liksom. En tjej från Kina och en halvkorean. I HELA LANDET. Hur i helvete ser vår syn på skönhet ut? Utmärglad och arisk, tack för den. När vår fantastiska halvkoreanska modell Hanna, sexton år och jättesmal men med skitsnygga kurvor, berättade hur hon kallats för en tjock gris av en fotograf ville jag bara gå bärsärkargång med ett maskingevär i hela jäkla modebranchen.