söndag 27 juli 2008

I dag muckade jag med några barn

.

Familjen promenerade ner till sjön för att bada. Dottern cyklade. Två äldre tanter gick förbi, strax efter kom två små tjejer i sju eller åttaårs åldern. Tjejerna tittade på min dotters stödhjul och började fnissa.
Jag märkte detta och sa:
- Hej, tjejer, vad skrattar ni åt?
Tjejerna stirrade på mig, helt chockade. Den ena stammade sedan fram:
Ingenting.
Sedan sprang tjejrna bort till tanterna och skvallrade. Ena tanten kanske var mormor eller farmor för hon började göra "dum-i-huvudet"-tecken mot oss. En riktigt ganstaoldie alltså. Då lackade min man. Han hojtar:
- Kom hit istället så diskuterar vi.
Tanten gör tecknet igen.
Mannen ropar: Jävla fegisar!

Det där med att svära var ju inte helt klockrent. Innan han gjorde det anser jag att vi gjorde helt rätt men nu blev vi också lite nersmutsade. Nu kunde likväl Robert Aschberg och ett tv-team dykt upp i buskarna för att börja medla mellan hillbillisarna som försöker ha ihjäl varandra.

Men jag tycker bara så här. Vi hjälper kids genom att ifrågasätta dom när dom gör något taskigt. Man kan inte säga till en liten att "du får inte kalla någon tjock", men man kan fråga "vad är det för fel på att vara tjock då?". Jag tror att det är vår uppgift att få våra ungar att tänka efter lite. Jag tycker att det är taskigt att gå förbi någon och fnissa högt eller att viska framför en tredje kompis till exempel. Jag tycker att man ska lägga sig i då, som vuxen.

Eller gjorde jag fel? Det är svårt. Jag har ju lite tendenser också, som psykot i Handen som gungar vaggan. Ni vet, när hon går till skolgården och hotar att döda den där ungen som retar ungen hon barnvaktar. Lite besatt liksom. Som Glenn Close i Farlig förbindelse (minus kaninkokningen, eller jag vet inte, om jag ska vara ärlig, jag tycker kaninkokningen var kreativt och att Glenn Close var skitsnygg i den filmen). Samtidigt är jag livrädd för att bli en sådan förälder som inte ser sitt eget barns brister. Kan inte tänka mig något värre. Än en förälder som rullar sitt barn i bomull och har ögonbindel.

12 kommentarer:

KALLE sa...

Om Glenn Close hade gift sig med Glenn Hysén så skulle båda heta Glenn Close eller Glenn Hysén. Förhoppningsvis.

Men, nej, det är klart att ni inte gjorde fel. Jag tyckte dessutom att Jävla passade in i situationen.

Malinka sa...

Du gjorde förstås rätt. Och de gamla tanterna (gamla till skillnad från Belinda-tanten ;-)) borde ha tagit reda på 1) vad du egentligen sagt och 2) varför du sade det i stället för att utgöra dåliga exempel för tjejerna.

Jag brukar vara jobbiga tanten när jag ser barn som jagar djur i parken. Spelar ingen roll att kaninerna är skadedjur i Vasastan, man jagar inte djur. Punkt slut.

Och om deras föräldrar inte haft vett eller tillfälle att lära dem det, gör jag det gärna i deras ställe.

Maria sa...

Gud vad vettig du är. HEEEELT rätt att ifrågasätta ungarna.
På min gata bor en del föräldrar som bara "Äh! Låt ungarna tjafsa, själv har jag fullt upp med att vattna blommor/laga mat/ städa inne/ prata i telefon/dricka vin osv." Och hur tror du deras barn är? Jo, men största mobbarna in da block. Helt jävla odrägliga.

Inte för att "Bäst mamma vinner", som jag ju vet att du avskyr, men visst är det väl rätt hemskt när barn blir elaka för att de liksom inte fått lära sig vara snälla för att föräldrarna inte orkar uppfostra?

Anonym sa...

Ja du gjorde rätt men "kom hit istället så diskuterar vi" tycker jag faktiskt var jättetöntigt sagt, ha ha.

Åsa sa...

Jag tycker också att du gjorde helt rätt! Som vuxen SKA man säga till barn när de gör något sådant. Om man inte säger till så är det ju detsamma som att det är OK!! Men alltför många är för fega/lata för att bry sig, tänker att det inte är deras barn så det spelar ingen roll.

Bra också för dina egna barn att du säger till andra barn när de beter sig knasigt och inte är en fegis-mamma!

Belinda sa...

Hahahaha. Fast det var bara en omskrivning för kom hit så slår jag ner dig..

närå

Anonym sa...

Nej nej, nu känns vibrationerna alldeles tokiga och jag saknar lite rökelse. Och några värmeljus. Du borde mjukt tagit de fnissande flickornas små händer i dina stora, kloka och låtit din visdom flöda över till deras mottagliga nervbanor. Sedan skulle ni satt er ner tillsammans och ätit honungsrullade fikonbullar med sesamfrön på (som smakar fan, men då äter man i alla fall mindre) och så skulle du läst en saga och ni skulle sträckt era händer mot kosmos och spritt er kunskap och värme. I den fina stunden av kärlek skulle alla kunnat mötas på ett högre plan och ingen skulle reta någon mer i hela världen. SÅ skulle Lisa Fabre gjort. Tror jag. Kanske kan du springa ifatt dem och försöka?

Kicki sa...

Go Girl! RÄTT. Jag är trött föräldrar som inte tar sitt ansvar över sina barn och att barnen får bete sig hur som helst. Dagens föräldrar är värre än någonsin. Det tråkiga är att mina barn blir totalt förvirrade. En god medmänniska blir man inte av sig självt. Det är en förälders förbannade skyldighet att hjälpa till med det.

.attle. sa...

Rätt. Jag tycker det är helt rätt att säga till andras barn i sådana lägen. Min mamma har alltid varit sån och jag tyckte ibland att det var pinsamt om jag var i närheten. Men, tro inte att jag har lärt mig för det. Jag säger till andras ungar om föräldrarna själva inte gör det.

Malin sa...

Ni gjorde NATURLIGTVIS helt rätt!! Vet inte hur många gånger jag sett folk (skolpersonal) stå och bara glo när barn är riktigt taskiga mot varandra. Jag har varit psykotanten mer än en gång om man säger så och då börjar folk (skolpersonal) vakna till och säga "nämen oj då, det där varken såg/hörde/eller brydde jag mig om innan du kom". Men hur i h-vete ska ungarna då fatta att de är helt fel ute? Jag har i alla fall fått en störd unge att sluta mobba min son och hans aspbergerpolare. Bara en sån sak! Så fortsätt ni ifrågasätta!

Jocke sa...

Varför en bild på Léna Èndré?

Gamla fegisar är hemska. Jag diggar dock "kom hit så kan vi diskutera", det är en obehaglig kommentar som bara psykopater använder innan de snittar upp dig med en vass stilett...

Belinda sa...

Jocke, mannen hälsar att din analys är klockren...

Men lena endre... nä???